Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών και την προσφορά τους στην παιδεία .


Έτσι και φέτος μαθητές και μαθήτριες , καθηγητές και καθηγήτριες γυμνασίου και λυκείου Σαπών συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του θεάτρου του Γυμνασίου Σαπών για να γιορτάσουμε την γιορτή των γραμμάτων.


Ο Θεολόγος του λυκείου Σαπών ο κ. Ψήφας Ιωάννης μας μίλησε σχετικά με την προσωπικότητα και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών , ότι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για μας τονίζοντάς μας ότι πρέπει να τους μιμηθούμε για την αγάπη ,τη φιλανθρωπία ,τη δικαιοσύνη που πρέπει να έχουμε προς τον συνάνθρωπο μας, ιδιαίτερα σήμερα την δύσκολη εποχή μας.



Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος. Και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία κι η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτή. Τα συγγράμματά τους, αλλά και η προφορική τους διδασκαλία έδωσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία.


Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. Κι επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων, καθιερώθηκε αυτή η γιορτή να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε και στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία που την ημέρα αυτή αργούν και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων.

Δημοσιογραφική ομάδα SAPRESS (Μπελεζώνης Αργύρης, Κιουρτζίδης Νίκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου