Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Δράση Περιβαλλοντικού προγράμματος : ΦΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


Αντιπροσωπεία μαθητών της περιβαλλοντικής ομάδας «φύση χωρίς σκουπίδια» του σχολείου μας ,αλλά και της δημοσιογραφικής ομάδας επισκέφτηκαν την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 το δημαρχείο των Σαπών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για την διαχείριση των σκουπιδιών του δήμου από την δημοτική αρχή.
Η ομάδες συνοδευόταν από την υπεύθυνη του προγράμματος και διευθύντρια του σχολείου κ. Δαργινίδου Λεμονιά. , αλλά και από φοιτήτριες του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης του τμήματος Κοινωνικής διοίκησης , οι οποίες ενισχύουν τα περιβαλλοντικά προγράμματα του σχολείου στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης που κάνουν στο σχολείο μας.
Στο δημαρχείο την ομάδα υποδέχθηκαν εγκάρδια οι υπάλληλοι του δήμου και προσωπικά ο πάντα συνεργάσιμος μαζί μας κ. αντιδήμαρχος κ. Σταυρίδης Ιωάννης . 

Η συνάντηση έγινε μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου παρουσία και του εκδότη της εφημερίδας “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ»της Κομοτηνής κ. Χουσεΐν Χασάν ο οποίος δημοσίευσε σχετικό άρθρο για την επίσκεψη στην εφημερίδα του( α.φ.863).
Οι ερωτήσεις της ομάδας απευθύνθηκαν κατευθείαν στον κ. αντιδήμαρχο από τους μαθητές:
Κ. Αντιδήμαρχε
Πού τοποθετεί η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σαπών τα σκουπίδια των δημοτών ; Υπάρχει ΧΥΤΑ στον δήμο μας;( Αμπουσίδου Μαριάννα).
Α. « Τα σκουπίδια των δημοτών μεταφέρονται με τρία ειδικά φορτηγά στο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής. Είναι ο μόνος σε λειτουργία ΧΥΤΑ στον νομό μας. Παλαιότερα υπήρχε ΧΑΔΑ στον δήμο Σαπών αλλά από το 2007 με πρόγραμμα της περιφέρειας έκλεισε και επίσης έκλεισαν και όλοι οι σκουπιδότοποι σε όλα τα χωριά του δήμου. Έτσι παραμένει ανοιχτός και σε λειτουργία μόνο ο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής σήμερα » .
Κ. Αντιδήμαρχε
Υπάρχουν σκουπίδια ριγμένα μέσα στα ρέματα που υπάρχουν μέσα στο νομό και στην περιοχή του Δήμου Σαπών. Γιατί συμβαίνει αυτό;Ποιος είναι ο υπεύθυνος να τα επιτηρεί και να τα καθαρίζει;( Σεπετζή Αιντοάν Α3)
Α. Υπάρχουν πολλά σκουπίδια στα ρέματα , είναι γεγονός. Το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε από την στιγμή που έκλεισαν τα ΧΑΔΑ ( σκουπιδότοποι) του δήμου μας , με αποτέλεσμα οι οικισμοί του δήμου να κάνουν ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών . Έτσι συσσωρεύονται σκουπίδια στα ρέματα και σε άλλες περιοχές κυρίως εξ αιτίας των ασυνείδητων πολιτών που προσπαθούν εύκολα και γρήγορα να απαλλαγούν από τα σκουπίδια τους πετώντας τα όπου τους βολεύει. Βέβαια η πολιτεία όρισε την συγκέντρωση των σκουπιδιών να την κάνει ο δήμος και να μεταφέρει τα απορρίμματα στον ΧΑΔΑ Κομοτηνής αλλά πιστεύω ότι έπρεπε να μελετηθεί εκ μέρους της πολιτείας και αυτή η περίπτωση, πως δηλαδή θα περιφρουρήσουμε την ανεξέλεγκτη απόρριψη. Βέβαια ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος να καθαρίζει τα υδατορέματα της περιοχής του , αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία και προφύλαξη του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια. Προσωπικά πιστεύω ότι ο καθένας μας , ο καθένας κυρίως από εσάς τους νέους να αναλάβει δράση ενεργού πολίτη . Αν γίνει αυτό συνείδηση από τον καθένα μας θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά προβλήματά μας σαν κοινωνία. Ο δήμος λοιπόν επιβλέπει και καθαρίζει τα ρέματα . Να ξέρετε ότι η συγκέντρωση απορριμμάτων στα ρέματα είναι κάτι πολύ επικίνδυνο γιατί αν προκύψουν έντονα καιρικά φαινόμενα όπως βροχές , υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας κάτι που απασχολεί τους δημότες μας που κατοικούν κοντά στα ρέματα. Εμείς σαν δήμος προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας , καθαρίζουμε τα ρέματα από τα σκουπίδια όπου τα εντοπίσουμε , αλλά χρειαζόμαστε και την δική σας βοήθεια και να εντοπίσουμε γρήγορα παράνομες αποθέσεις σκουπιδιών και αν αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες ρίψεις σκουπιδιών.

Κ. Αντιδήμαρχε
Εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης στον δήμο μας;( Χασομέρη Μαρία Α4 )
Ο δήμος έχει ενδιαφερθεί για την ανακύκλωση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση σε μικρές περιοχές. Αυτή την στιγμή έχουμε έρθει σε συνεννόηση με κάποιες εταιρίες και ελπίζουμε μέσα στο 2010 να έχουμε προχωρήσει σε αυτό το θέμα .Στο μέρος όμως της ανακύκλωσης που αναφέρεται στην κομποστοποίηση έχουμε προχωρήσει σημαντικά. Νομίζω πως το σχολείο σας έχει ασχοληθεί με το θέμα της κομποστοποίησης . ……..Όπως λοιπόν ξέρετε η λέξη κομποστοποίηση βγαίνει από τη λέξη κομποστ που είναι το φυτικό λίπασμα και παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών ουσιών . Σε συνεργασία λοιπόν με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και με και με κάποιες οργανώσεις οργανώθηκε ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων πάνω στο θέμα με σκοπό την επί τόπου εφαρμογή της κομποστοποίησης από κάθε δημότη. Ο δήμος οργανώνει την προμήθεια ειδικών κάδων κομποστοποίησης για την παραγωγή φυτικού λιπάσματος μέσα σε κάθε νοικοκυριό του δήμου. Στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είδαμε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τους δημότες για την υλοποίηση της κομποστοποίησης στον δήμο μας.

Κ. Αντιδήμαρχε
Έχετε πρόθεση να βάλετε κάδους ανακύκλωσης στα σχολεία;( Χασομέρη Μαρία Α4)
Βέβαια είναι στις προθέσεις μας η τοποθέτηση κάδων στα σχολεία για την εκπαίδευση των αυριανών δημοτών στην ανακύκλωση. Υπάρχει όμως πρόβλημα συγκέντρωσης των ανακυκλωμένων υλικών , λόγω του ότι εδώ κοντά δεν υπάρχει μονάδα διαλογής και συγκέντρωσης . Αυτή την στιγμή υπάρχει μια μονάδα στην Θεσσαλονίκη . Είμαστε όμως σε συνεννόηση όπως είπα με μια εταιρία ώστε να αναλάβει την οργάνωση και διακίνηση των ανακυκλωμένων υλικών από τους κάδους .Τότε ,όπως είπα μέσα στο 2010,θα τοποθετήσουμε κάδους ανακύκλωσης στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Δημοσιογραφική ομάδα SAPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου