Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ηράκλειο: μια παρουσίαση του νομού στη Ροδόπη

Το Σάββατο 16/1/2010 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Νομαρχίας μας, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Μέσα στα πλαίσια της αμοιβαίας προσέγγισης των διαφόρων νομών της χώρας μας, προκειμένου να γίνει γόνιμος διάλογος σε θέματα επαγγελματικά με ζητούμενο την ανάπτυξη των περιοχών, ο νομός Ηρακλείου παρουσίασε τις ομορφιές του εδώ στη Ροδόπη.

Η κ. νομάρχης , η κ. Σχοιναράκη-Ηλιάκη Ευαγγελία, προλόγισε την εκδήλωση, θέτοντας του ευρύτερους στόχους των κινήσεων αυτών. Και στόχος είναι πρώτιστα η πολύπλευρη και αμοιβαία γνωριμία των νομών, μια γνωριμία ουσιαστική και εποικοδομητική σε όλους τους τομείς. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τον τόπο μας, τις πάμπολλες ομορφιές του που σαγηνεύουν την ψυχή, τα τοπικά ήθη και έθιμα, την ιστορία μας. Μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και τις πληροφορίες που αποκομίζουμε σε κάθε τέτοια συνάντηση, κατανοούμε δημιουργικά την ιστορική μας πορεία, επικοινωνούμε μεταξύ μας αμεσότερα.

Παρακολουθήσαμε κατόπιν μια αναλυτική παρουσίαση του νομού Ηρακλείου. Ο νομός είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς. Διαθέτει μαγικές τοποθεσίες για να αποδράσει κανείς, σημαντικότατους ιστορικούς χώρους – ορόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού, όπως οι πόλεις της μινωικής Κρήτης με τα πλουσιότατα αρχαιολογικά τους ευρήματα. Αποτελεί ένα μέρος παραγωγικότατο σε όλα τα βασικά προϊόντα για μια υγιεινή διατροφή: το λάδι, τα φρούτα, τα βότανα, τα ψάρια. Μάλιστα είχαμε την τιμή να γευτούμε γνήσιες κρητικές λιχουδιές: μετά από την παρουσίαση ακολούθησε κέρασμα με νοστιμότατα τοπικά εδέσματα.

Πάνω από όλα ο τόπος αυτός λαμπρύνεται πλουσιοπάροχα από το άπλετο ελληνικό φως και από την γλυκύτητα των κατοίκων του. Γιατί την ομορφιά της ζωής τη δημιουργούν οι άνθρωποι με το ζεστό τους χαμόγελο, την άψογη φιλοξενία τους, τις ευγενικές τους συνήθειες και σε προσκαλούν να γνωρίσεις ουσιαστικά τον τόπο τους.

Τους ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που μας έδωσαν να έρθουμε σε επαφή με αυτό το λεβέντικο κομμάτι της αγέρωχης Κρήτης, να καμαρώσουμε τον τόπο τους, την κουλτούρα τους, εμπλουτίζοντας τις εικόνες μας για τον ίδιο μας τον πολιτισμό.

SAPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου