Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


Στις 23/11/2009 το σχολείο μας δέχτηκε μια εξαιρετικά τιμητική επίσκεψη .Ο κ.Βασιλειάδης Ξενοφώντας του Μισαήλ, ο πρώτος αριστούχος μαθητής από τότε που πρωτολειτούργησε το σχολείο, ήρθε στο σχολικό μας χώρο και μας παραχώρησε συνέντευξη. Ξαναζωντάνεψε έτσι η ιστορία του σχολείου μας.
Ομάδα μαθητών ,με την βοήθεια φοιτητριών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης του τμήματος κοινωνικής διοίκησης ,που κάνουν την πρακτική τους στο σχολείο μας ,ερεύνησαν το αρχείο του σχολείου ψάχνοντας για την ιστορία του σχολείου μέσα από αρχειακή συλλογή. Βρέθηκε το βιβλίο πράξεων των καθηγητών και το βιβλίο του μαθητολόγιου σχολικής χρονιάς 1945 , όπου καταγραφόταν οι βαθμολογίες των μαθητών από τότε που λειτούργησε το σχολείο. Από τα στοιχεία της έρευνας βρήκαμε τον πρωτεύσαντα μαθητή σε βαθμολογία τη σχολική χρονιά 1946-1947 . Ήταν ο κ. Βασιλειάδης Ξενοφών και για το πρόσωπό του ρωτήσαμε τον μαθηματικό που υπηρετεί στο σχολείο μας κ. Βασιλειάδη Μιχαήλ, ο οποίος επίσης κατάγεται από την πόλη των Σαπών. Βρέθηκε ότι υπάρχει συγγένεια μεταξύ τους ( θείος και ανιψιός) και μάλιστα ότι το αναζητούμενο πρόσωπο ζει στις Σάπες. Αποφασίσαμε να τον προσκαλέσουμε να έρθει στο σχολείο να τον τιμήσουμε, αλλά κυρίως να μας δώσει τις ιστορικές αναμνήσεις των μαθητικών του χρόνων
Τα παιδιά ανταποκριθήκαμε με θέρμη στη συνάντηση ,γιατί θέλαμε να γνωρίσουμε το παρελθόν, να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν ,να βαδίσουμε προς το μέλλον με ένα ακόμη εφόδιο: τη συνάντηση με έναν άνθρωπο-πρότυπο που αρίστευσε σε όλες τις περιστάσεις της ζωής.
Ο κ.Βασιλειάδης Ξενοφώντας μας αφηγήθηκε γλαφυρότατα την ιστορία του σχολείου μας.
Εισήχθη μαθητής στην Α΄τάξη Γυμνασίου το 1946.Στην αρχή το 1945, το σχολείο μας ήταν «αστική σχολή». Όταν όμως το 1946 η κοινότητα Σαπών μετεξελίχθηκε σε δήμο το σχολείο ονομάστηκε «Γυμνάσιον».
Η οικογένειά του ζούσε στα Κασσιτερά, αλλά την 1/9/1946 επιστρατεύτηκε το χωριό από τον ΕΛΑΣ και μετακόμισε η οικογένεια στις Σάπες. Ο κ. Βασιλειάδης ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός στην πολύτεκνη οικογένεια, αλλά επειδή ένας αδελφός του επιστρατεύτηκε στον ΕΛΑΣ ο ίδιος μπόρεσε να φοιτήσει στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου σε ηλικία 20 ετών.
Το Γυμνάσιο στεγάζονταν στο δημοτικό σχολείο, στο κτίριο όπου τώρα φιλοξενείται η ΑΣΠΑΙΤΕ. Υπήρχαν δύο βάρδιες: το πρωί το κτίριο λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο , ενώ το απόγευμα παραχωρούνταν στο γυμνάσιο.
Διδάσκονταν όλα τα μαθήματα και πραγματοποιούνταν όλες οι εκδηλώσεις: η 25η Μαρτίου γιορταζόταν στο χώρο του δήμου, το σχολείο συμμετείχε στις παρελάσεις και στις τιμητικές καταθέσεις στεφάνων στις εθνικές γιορτές, παρουσιάζονταν θεατρικές παραστάσεις και γυμναστικές επιδείξεις. Το σχολείο έκανε αισθητή την παρουσία του σε κάθε περίσταση, όπως επίσης συνέβαλε και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Ο κ.Βασιλειάδης υπήρξε άριστος μαθητής. Με επιμέλεια μελετούσε και μάθαινε όλα τα αντικείμενα του σχολείου, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις. Αποκαλούνταν Νέστορας, ο γνωστός για τη σοφία και τη σύνεσή του ήρωας της Ιλιάδας, διότι είχε τη χαρισματική ικανότητα να αμβλύνει τις αντιθέσεις ,να συμβιβάζει τους ανθρώπους και να τους φέρνει πιο κοντά. Στο γραπτό λόγο υπήρξε άψογος και μάλιστα τον ονόμαζαν «Παπαδιαμάντη» εξαιτίας της εξαιρετικής του ευχέρειας και ευγλωττίας στην παραγωγή γραπτού κειμένου.
Το σχολείο λειτουργούσε με ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθώς δίδασκαν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Πραγματοποιούνταν και μαθήματα γαλλικών σε μία τάξη με την κ. Νοελί Χατζηβασιλειάδου. Διευθυντές, οι οποίοι εργάστηκαν με ζήλο για την πρόοδο των παιδιών υπήρξαν ο κ. Λαζαρίδης, ο κ. Χατζηβασιλειάδης και ο κ. Κουτουμάνης.
Ο κ. Βασιλειάδης είχε την επιθυμία να ακολουθήσει το επάγγελμα του δασκάλου, αλλά όταν αποφοίτησε ήταν 25 χρονών και δεν έγινε δεκτός στην παιδαγωγική ακαδημία. Εργάστηκε ως προϊστάμενος στο δήμο Σαπών και συνταξιοδοτήθηκε πριν από μια διετία.
Τα παιδιά είχαν συνειδητοποιήσει ότι το σχολείο τροφοδοτούσε τους μαθητές του με τα απαραίτητα εφόδια για μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Βασιλειάδη και έτσι παρακολουθούσαν το Γυμνάσιο. Η καλύτερη απόδειξη για την ωριμότητα της σκέψης τους είναι το απολυτήριο και ο έπαινος του κ. Βασιλειάδη, ο οποίος αρίστευσε στο σχολείο, στη ζωή και συνεχίζει να αριστεύει διδάσκοντας μας μέσα από την προσωπική του πορεία και την παρουσία του δίπλα μας,
Περισσότερες πληροφορίες και ντοκουμέντα θα παρουσιάσει ειδική ομάδα εργασίας του σχολείου στο φετινό διαπολιτισμικό φεστιβάλ του δήμου.
SAPRESS

 
 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου