Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Η ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ!!!

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Άλλες ως παίκτριες, άλλες ως οπαδοί ομάδων…Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι παρόλο που οι προκαταλήψεις όσο αφορά στις γυναίκες και το ποδόσφαιρο – ειδικά στην Ελλάδα – είναι πολλές, οι γυναίκες προσπαθούν με διάφορους τρόπους – και απ’ ότι φαίνεται τα καταφέρνουν περίφημα – να γίνονται όλο και πιο ενεργές στο συγκεκριμένο άθλημα. Άλλωστε η μπάλα, η λεγόμενη «στρογγυλή θεά» είναι…γένους θηλυκού!
Οι περισσότεροι άνδρες, αν όχι όλοι, υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο είναι κατεξοχήν ανδρικό άθλημα και ότι δεν ταιριάζει σε μια γυναίκα. Αυτό που τους κάνει να έχουν αυτήν την άποψη είναι ίσως ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο, αν και υπάρχει στη χώρα μας, δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Ακόμη και οι άνδρες δείχνουν να είναι επηρεασμένοι από την άνιση μεταχείριση την δύο φύλων που υπήρχε ανέκαθεν, δηλαδή από το ότι για τους άνδρες το ποδόσφαιρο ήταν και είναι κάτι δεδομένο, ενώ για τις γυναίκες είναι μια δύσκολη απόφαση και αυτό επειδή καλούνται να αντιμετωπίσουν τα γνωστά στερεότυπα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Διότι, αναμφισβήτητα, αγαπούν και οι γυναίκες το ποδόσφαιρο και μάλιστα συχνά το αποδεικνύουν.
Κατά κοινή ομολογία, οι θηλυκές παρουσίες στα γήπεδα αυξάνονται συνεχώς και εκτός από το να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ομορφαίνοντάς τα, δείχνουν και ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πια μονοπώλιο των ανδρών. Οι προοπτικές όμως για μια Ελληνίδα που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο είναι ελάχιστες, τη στιγμή που σε άλλες χώρες το άθλημα αυτό γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι γυναίκες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, αλλά επιχειρούν με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο να σημειώσουν γκολ στο τέρμα της καταπολέμησης των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που κυριαρχούν ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα.
Έπειτα απ΄ όλα αυτά, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ανδροκρατούμενο άθλημα και πως έχουν μπει και οι γυναίκες μέσα στο παιχνίδι. Παρακολουθούν αναμετρήσεις στα γήπεδα ( πολλές έχουν και εισιτήρια διαρκείας ), είναι ένθερμοι υποστηρικτές ομάδων, κολλάνε στην τηλεόραση βλέποντας τελικούς αγώνων, αγωνίζονται ως παίκτριες ομάδων…Με άλλα λόγια, όλες αυτές οι προκαταλήψεις που θέλουν τις γυναίκες να μισούν το ποδόσφαιρο, διότι – λέει – δεν έχουν τη δύναμη να σουτάρουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια του offside, απλώς δεν ισχύουν!

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Μαθήτρια Α’ Λυκείου
Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Σχολική εφημερίδα SAPRESS
http://www.gldesapwn.blogspot.com

2 σχόλια: