Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ - Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τη νευρική ανορεξία και τα κρούσματα της κυρίως σε νεαρής ηλικίας κορίτσια μεταξύ 15 και 25 χρονών.. Πολλά ξεκινούν από το χώρο του θεάματος… Ανοίγοντας την τηλεόραση στα διεθνή κανάλια μόδας το μόνο που βλέπουμε είναι μοντέλα στα πρόθυρα κατάρρευσης από τις εξουθενωτικές δίαιτες και τη συνεχή άσκηση με σκοπό...να καταλήξουν σκελετοί με πόδια… Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες αποδίδουν τη νόσο και σε ένα συνδυασμό από νευρολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες…

Όμως τι ακριβώς είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχολογική διαταραχή και όχι μια μεταδιδόμενη ή κληρονομική ασθένεια. Ένα άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία επιβάλλει στον εαυτό του την αποχή από το φαγητό έχοντας την ιδέα ότι έχει παραπάνω κιλά από το κανονικό ή το φόβο μην αποκτήσει περισσότερα.. Η γενική αντίληψη ότι η νευρική ανορεξία αφορά στη διαταραχή της όρεξης είναι λανθασμένη, καθώς η όρεξη χάνεται πολύ αργότερα, κατά την εξέλιξη της νόσου.. Τα πρώτα στάδια της ανορεξίας είναι συνεχής άρνηση ενός ατόμου να φάει, η απώλεια βάρους, η αϋπνία, η τριχόπτωση, η κατάθλιψη καθώς και αρκετά άλλα, ενώ οι συνέπειες είναι καταστροφικές, με ποσοστό θανάτων που αγγίζει το 20%.

Ποιοι, λοιπόν, είναι οι λόγοι που προκαλούν τη νευρική ανορεξία;

Συνήθως οι νεαρές γυναίκες επηρεάζονται από τα πρότυπα που προβάλλονται είτε από την τηλεόραση είτε από τα περιοδικά για το τι είναι όμορφο και τι όχι, στα οποία <<όμορφες>> θεωρούνται συνήθως οι γυναίκες με δίμετρα πόδια <<οδοντογλυφίδες>>…Έτσι τα περισσότερα κορίτσια προσπαθούν να τις μιμηθούν... Ακόμα κι αν το βάρος τους είναι ιδανικό, έχουν την τάση να θέλουν να χάσουν κιλά, επειδή δε νιώθουν άνετα με το σώμα τους... Πολλές φορές όμως νευρική ανορεξία προκαλούν και παράγοντες όπως ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, ψυχικά τραύματα, όπως η απώλεια κάποιου προσώπου, καθώς επίσης και η πίεση που μπορεί να δέχεται ένα άτομο από το περιβάλλον του...
Παρ’ όλο, λοιπόν, που η νευρική ανορεξία είναι μια νόσος με μεγάλη επικινδυνότητα, υπάρχει δυνατότητα ανάρρωσης με την κατάλληλη βοήθεια του ατόμου από ειδικούς γιατρούς και διατροφολόγους και την ηθική υποστήριξη από οικογένεια και φίλους. Γι’ αυτό, λοιπόν, τρώτε άφοβα (μέσα στο πλαίσιο του φυσιολογικού πάντα), αφού αυτό που μετράει περισσότερο είναι η υγεία, τόσο του σώματος όσο και του μυαλού!!!

ΠΟΥΛΟΥΤΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
Μαθήτρια Α’ Λυκείου
Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Σχολική εφημερίδα SAPRESS
http://www.gldesapwn.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. koritsia na trwte opws leei k h nana!!!!!!!!!ka8omaste k kanoume 8usies gia ta agoria...k autoi ti kanoun gia emas reeeeeeeeeeiiii????den tous vlepete pws einai oloi????mes sthn trixa,tous skempedes...eutuxws pou den exoun k kutritida..xaxaxaxaxa...plakitsa!!!!sovara omws twra...h anore3ia einai oti xeirotero gia mia kopela....den mporeite na fantasteite poso upofereis... :(
    barbie

    ΑπάντησηΔιαγραφή