Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΓIATI OI NEOI ΔΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;

H απομάκρυνση των νέων από τα βιβλία είναι ένα μεγάλο και τρομερό λάθος. Οι νέοι, τώρα πια, δε διαβάζουν βιβλία ή είναι λίγοι αυτοί που διαβάζουν. Οι περισσότεροι δε διαβάζουν βιβλία, γιατί το θεωρούν ανούσιο και χάσιμο χρόνου και φυσικά καθόλου ψυχαγωγικό τρόπο για να περάσουν την ώρα τους.
Αλήθεια, γιατί έχουν υποβιβαστεί τόσο πολύ τα βιβλία; To γιατί είναι πολύ απλό. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει άπειρους τρόπους με τους οποίους οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν. Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μπει με το ζόρι στον κόσμο των νέων και λέω με το ζόρι, γιατί όλη αυτή η διαφήμιση που γίνεται βιάζει τον εγκέφαλο και τον χειραγωγεί, ώστε οι νέοι να αγοράζουν αυτά τα παιχνίδια και να αποβλακώνονται με τις ώρες.
Εκτός από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι νέοι προτιμούν να βγαίνουν έξω και να ξημεροβραδιάζονται στα καφέ. Είναι φυσικό ο νέος να βγαίνει και είναι και καλό, γιατί με αυτόν τον τρόπο κοινωνικοποιείται και διευρύνει τις παρέες του, όμως δεν είναι ό, τι καλύτερο να είσαι συνέχεια μέσα σε ένα καφέ. Βέβαια, έχει υπάρχει και το στερεότυπο πως αν διαβάζεις είσαι «φυτό» και δεν είσαι «in». Αλήθεια, ποιοι έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τι είναι «in» και τι όχι; Αυτοί όμως δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο πραγματικά «in» είσαι όταν διαβάζεις.
Τα βιβλία είναι διαχρονικά. Βιβλία τα οποία έχουν γραφτεί αιώνες πριν αναφέρουν πράγματα τα οποία ισχύουν ακόμη και σήμερα. Ας μην ξεχνάμε και τους παλαιότερους που δίνανε χρυσάφι για να αποκτήσουν κάποιο βιβλίο, κάτι παραπάνω θα ξέρανε…Τα βιβλία σου χαρίζουν απλόχερα γνώσεις, ιδέες και απόψεις. Τα περισσότερα βιβλία λένε αλήθειες που πολλοί μπορεί να θέλανε να μην αποκαλυφθούν. Άλλωστε ο Χίτλερ έκαψε τόσα βιβλία, γιατί ήθελε να μείνει αμόρφωτος ο λαός του για να μπορέσει και ο ίδιος να τους κάνει ό, τι θέλει. Γιατί η χαρά ενός δικτάτορα είναι ο αμόρφωτος λαός.
Πέρα από τις γνώσεις, διαβάζοντας ένα βιβλίο ταξιδεύεις, ταξιδεύεις εκεί που σε οδηγεί ο συγγραφέας, αλλά ακόμη καλύτερα ταξιδεύεις εκεί που σε οδηγεί η φαντασία σου. Πας σε μέρη μαγικά που δεν είχες φανταστεί πως υπάρχουν, βιώνεις καταστάσεις μοναδικές που δεν πίστευες πως θα ζήσεις, αποκαλύπτεις κάποια από τα συναισθήματά σου που δεν ήξερες πως υπάρχουν μέσα σου. Και το πιο μαγικό από όλα είναι πως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο που σ’ αρέσει – δε λέω καλό, γιατί το καλό είναι σχετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – τότε δεν μπορείς να σταματήσεις το διάβασμα. Είναι σαν ένας μαγνήτης που σε τραβάει συνέχεια και είναι αδύνατο να αντισταθείς. Δεν μπορείς να σηκώσεις κεφάλι, γιατί πολύ απλά έχεις μπει μέσα και ζεις πράγματα. Δε θέλεις, λοιπόν, να σταματήσεις να ζεις.
Φυσικά, το διάβασμα ενός βιβλίου είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος να περάσεις όμορφα το χρόνο σου, μιας και οικονομικά περνάμε κρίση. Είναι πολύ πιο εύκολο να δανειστείς ένα βιβλίο από το να πληρώνεις τόσα χρήματα για ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Άρα, το βιβλίο είναι και πολύ πρακτικό.
Ας αναθεωρήσουμε την άποψή μας για τα βιβλία τα οποία είναι ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος να περνά κανείς τον ελεύθερο χρόνο του. Ας διαβάζουμε βιβλία, ας μαθαίνουμε και στην τελική ας ξυπνήσουμε απ’ το λήθαργο που μας έχουν ρίξει.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΛΙΛΙΑΝ
Μαθήτρια Β’ Λυκείου
Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Σχολική εφημερίδα SAPRESS
http://www.gldesapwn.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου