Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009











ΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ…ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

Ο καφές παράγεται στα κράτη της Αφρικής, όπως η Βραζιλία, η Κένυα, η Κολομβία, το Περού, η Ινδία και η Γουατεμάλα. Οι φυτείες του καφέ είναι στα χωράφια σε χαμηλά και φουντωμένα δέντρα. Ο καφές μετά από ανθοφορία δίνει τον καρπό. Όταν ωριμάζει παίρνει κόκκινο χρώμα και αρχίζει το μάζεμα. Μετά το μάζεμα οι καρποί περνάνε από ξεραντήρια και καθαρίζουνε τη φλούδα. Οι καρποί του καφέ μαζεύονται σε σακιά από κάνναβη των 60 κιλών.
Η μεταφορά του καφέ από τη Βραζιλία μέχρι την Ελλάδα γίνεται με καράβια μέσα σε κοντέινερ και το ταξίδι κρατάει τριάντα μέρες περίπου. Έμποροι καφέ υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το τοπικό εργαστήριο μας συνεργάζεται με τον εισαγωγέα Κουίδη από τη Θεσσαλονίκη. Ο καφές έρχεται στις Σάπες με τα φορτηγά της μεταφορικής εταιρείας.
Ο καφές χωρίζεται σε διάφορες ποικιλίες, όμως ο ελληνικός καφές που παράγουμε εμείς προέρχεται από τη βραζιλιάνικη ποικιλία RIO-SANTOS και RUBUSTA. Ο καφές φίλτρου που ονομάζεται γαλλικός γίνεται από την ποικιλία Κολομβίας και Κένυας. Ο στιγμιαίος καφές γίνεται από την ποικιλία RUBUSTA Ινδιών.
Όταν έρχεται ο καφές στο εργαστήριο μας για να τον παρασκευάσουμε τον ψήνουμε σε ειδικά ψηστικά μηχανήματα. Μετά το ψήσιμο κάνουμε το χαρμάνι και τότε είναι έτοιμος για άλεσμα. Για να είναι φρέσκος και αρωματικός τον αλέθουμε κάθε πρωί στους καφεκοπτικούς μύλους και ο καφές είναι έτοιμος.
Υ.Γ. Φωτογραφικό υλικό υπάρχει αναρτημένο σε ειδικό χώρο του σχολείου με την επιμέλεια της υπεύθυνης καλλιτεχνικού σχεδιασμού μαθήτριας Νταβίδου Ιωάννας.

ΜΠΟΖ ΑΛΗ ΧΑΚΑΝ
Μαθητής Α’ Λυκείου
Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Σχολική εφημερίδα SAPRESS
http://www.gldesapwn.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου