Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ECO_ SCHOOLS // οικολογικά σχολεία


Οικολογικά σχολεία(eco-schools), είναι η ονομασία του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος που σχετίζεται με το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Το Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στα σχολεία(στους μαθητές και τους καθηγητές) μα και στις Δημοτικές Αρχές. Έτσι, ο εκάστοτε Δήμος ευαισθητοποιείται και δραστηριοποιείται στο σύνολό του, με συνοδοιπόρους και οδηγούς θα λέγαμε σε αυτό το έργο, ποιους άλλους; Τους μαθητές.
Όλοι γνωρίζουμε πως η φύση και συνεπώς η ζωή απειλείται ολοένα και πιο πολύ. Στόχος λοιπόν του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Καθώς ,λοιπόν, εμείς, οι νέοι, είμαστε το αύριο του σήμερα, θα πρέπει να κρατήσουμε μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον.

Αγαπητοί συμμαθητές, εδώ θα ήθελα να κάνω μία παρέμβαση. Μην αντιμετωπίσετε το Πρόγραμμα αυτό σαν μια άλλη αγγαρεία, γιατί δεν είναι. Αν σκεφτούμε συλλογικά- γιατί έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε μιας και δεν ζούμε μόνοι μας σε αυτή την κοινωνία- θα διαπιστώσουμε πως η στάση μας αυτή ίσως αλλάξει πολλά πράγματα. Εμείς θα κάνουμε το βήμα, έτσι ώστε όχι μόνο η δική μας αλλά και η ζωή και των επόμενων γενιών να είναι καλή και… «πράσινη» όπως θα έπρεπε να είναι.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα…
Ξεκίνησε το 1994 με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών(Ελλάδα, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία). Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πολλά ευρωπαϊκά σχολεία αλλά και αρκετά σχολεία απ' όλη την Ελλάδα. Διαχειριστής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Το σχολείο μας συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι.  Με ποιο τρόπο; Συμμετέχοντας σε αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις, συγκεντρώνοντας πληροφορίες, μεριμνώντας για το αν εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση και ευαισθητοποιώντας τους ίδιους τους πολίτες του Δήμου.
Αφού τα προγράμματα ολοκληρωθούν, έπειτα ελέγχεται και αξιολογείται η δράση του σχολείο από τους Συντονιστές του Προγράμματος, και όταν εγκριθεί ονομάζεται Οικολογικό Σχολείο και επιβραβεύεται με σημαία που φέρει το έμβλημα των Οικολογικών Σχολείων.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην πράσινη σημαία των «Οικολογικών Σχολείων» και τους συμβολισμούς της.
 Η κεντρική φιγούρα δείχνει τον άνθρωπο, που είναι στην καρδιά του Προγράμματος.


 Στα ανοιχτά χέρια του ανθρώπου βρίσκεται η λύση για το «πρασίνισμα» του μέλλοντος.

 Το «πρασίνισμα» αυτό συμβολίζεται φυσικά από τα λουλούδια, τα οποία ανθίζουν πάνω από το κεφάλι του ανθρώπου.
 Τα λουλούδια συμβολίζουν επίσης των «άνθιση» του περιβάλλοντος αλλά και την άνθιση και ευημερία των ανθρώπινων όντων εμπλουτισμένη με αξίες και συμπεριφορές για την προστασία του περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου.

 Από τη στιγμή που αυτά τα καταπράσινα λουλούδια ανθίζουν πάνω από τα κεφάλια μας, γίνονται ένα είδος ομπρέλας, ένα καταφύγιο που μας προστατεύει.

 Το βιβλίο συνδέεται με το σχολείο και τη γνώση.

 Οι δύο σελίδες, που τις χωρίζει ο άνθρωπος συμβολίζουν ότι η γνώση δεν είναι αποκλειστικά ακαδημαϊκή.


 Τα βιβλία συμβάλλουν μόνο στην αλλαγή συμπεριφορών. Η διδασκαλία, η μάθηση και ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο.

 Η μπλε σελίδα στα αριστερά συμβολίζει το βιβλίο της ιστορίας του ανθρώπου… επιβαρυμένο με τα προβλήματα της ανθρώπινης ιστορίας… και έχει ήδη γραφτεί.

 Η λευκή σελίδα στα δεξιά δεν έχει ακόμη γραφτεί- αντιπροσωπεύει όλα όσα μπορούν να γίνουν- γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το μέλλον μας.

Κελέση Μάρθα, Μαθήτρια Α’ Τάξης Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου