Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΜΗΤΕΡΑ... Εις τους αιώνες των αιώνων

Την Κυριακή 9 του Μάη, ο σύλλογος πολιτισμού και ανάπτυξης Σαπών, τίμησε και γιόρτασε τη μορφή της μάνας μαζί με πολλές μητέρες, πατεράδες αλλά και πολλά παιδιά.

Ο χώρος πλημμύρισε από χρώματα, αρώματα, γλυκές φωνές και συναισθήματα.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, όπου συνεργάστηκαν με μεράκι μαθητές του Δημοτικού και κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου Σαπών. Στόχος τους ήταν να παρουσιάσουν την μητρική μορφή σε όλες τις εκφάνσεις της και να την αναδείξουν μέσα από τις συγκρουόμενες πτυχές της τέχνης και της καθημερινότητας.

Διάβασαν αποσπάσματα κειμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, απήγγειλαν ποιήματα, έδειξαν έργα τέχνης που αφορούν το θέμα, παρουσίασαν τραγούδια που υμνούν τον θεϊκό δεσμό μιας μάνας και ενός παιδιού.

Έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να βρεθεί αντιμέτωπο με μια μάνα-μούσα στο χαρτί ενός λογοτέχνη ή στον καμβά ενός ζωγράφου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε τρεις μητέρες που μίλησαν για το θέμα, η κάθε μια από διαφορετική σκοπιά.

Η κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε, βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομό Έβρου, παρουσίασε με λίγα λόγια το θέμα “Μητέρα και καριέρα”.

Η κ. Δώρα Κάσσα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Ροδόπης παρουσίασε το θέμα “Ή Ελληνίδα μητέρα στη σύγχρονη πραγματικότητα”

Τέλος, η “δική μας”, η κ. Ελένη Παυλίδου, συγκίνησε το κοινό μιλώντας για τις μονογονεεικές οικογένειες.

Και οι τρεις ομιλίες προκάλεσαν αίσθηση, τονίζοντας η καθεμιά ξεχωριστά τα προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει μια μητέρα είτε αυτά έχουν να κάνουν με τον συνδυασμό της μητρότητας και της καριέρας, είτε προκύπτουν από απρόβλεπτες ανατροπές ,όπως ο θάνατος του συζύγου ή ένα διαζύγιο, είτε προκαλούνται από την ελλιπή υποστήριξη , που το κράτος έχει επιδείξει προς την μητρότητα.

Οι αρμονικές νεαρές φωνές καθώς και οι ωριμότερες ,από την εμπειρία, των μεγαλύτερων ομιλητών συγκίνησαν με την απλότητα της παρουσίασης τους και δημιούργησαν ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και έντονο προβληματισμό στους παρευρισκόμενους γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου