Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΠΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SAP®ESS

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ… ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

ΠΡΩΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ…ΓΡΑΦΟΥΜΕ

Ζευγάρωσαν τις δημοσιογραφικές επιτυχίες οι συντάκτες και οι συντάκτριες της σχολικής εφημερίδας SAPRESS του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, την περασμένη Τετάρτη 14-1-2009, στην πρώτη εκτός Σαπών κάθοδο της δημοσιογραφικής ομάδας της εφημερίδας στην πρωτεύουσα της Ροδόπης.
Το μεσημέρι της Τετάρτης οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου Αυγερίδου Πένυ και Στίγκα Γωγώ παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Παιχνίδι χωρίς όρια» του διακεκριμένου αθλητικού συντάκτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρήστου Σωτηρακόπουλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΜΕ και περιβάλλον», μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές φιλόλογο Κολίτση Νίκο και οικονομολόγο Φράγκο Νίκο. Στην άκρως πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής, οι μαθήτριες δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ άλλων με το Νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή-θρύλο του Παναθηναϊκού Αντώνη Αντωνιάδη ο οποίος και υπέγραψε αυτόγραφο για το σχολείο μας, με το μεγαλομέτοχο της «ΠΑΕ Πανθρακικός» Θόδωρο Σαββάκη και το σύμβουλο εκδηλώσεων της 100ετίας της «ΠΑΕ Παναθηναϊκός» και γνωστό συνθέτη και μουσικό παραγωγό Θοδωρή Μανίκα και να συλλέξουν υλικό για την εφημερίδα, ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησαν από κοντά τις προσπάθειες των επιτελείων των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης του νομού δημοσιογραφικής καταγραφής της παρουσίασης από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Οπλισμένες με αποφασιστικότητα και αφοπλιστική ευγένεια, χωρίς άγχος και με δημοσιογραφική μαεστρία, οι δύο μαθήτριες απέσπασαν για 15΄ λεπτά της ώρας το Χρήστο Σωτηρακόπουλο εξασφαλίζοντας αποκλειστική συνέντευξη, ρωτώντας τον για τη θέση της γυναίκας στην αθλητική δημοσιογραφία και για τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και την τήρησή του, δεχόμενες εγκωμιαστικά σχόλια για την πληρότητα, την περιεκτικότητα και τη σαφήνεια των ερωτήσεων και των τοποθετήσεων τους από το σύνολο των παραβρισκόμενων.
Οι πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του Χρήστου Σωτηρακόπουλου θα δημοσιευτούν στο επερχόμενο φύλλο της σχολικής εφημερίδας και η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη θα είναι διαθέσιμη για τους χρήστες του διαδικτύου στο νεοφώτιστο και πρωτοποριακό blog του σχολείου που συνιστά το πρώτο στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό και στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. http://www.gldesapwn.blogspot.com/. Αξίζει να αναφερθεί ότι τo blog διαχειρίζεται η «διαστημική» διαδικτυακή ομάδα του σχολείου, με επικεφαλής τον Dj Gus, κάνοντας πράξη την επιβεβλημένη χρήση των νέων τεχνολογιών στην πράξη σε πραγματικές συνθήκες από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι Διαμαντίδου Χριστίνα και Τσιώτρας Βασίλης, εκ των υπευθύνων του αθλητικού ρεπορτάζ της εφημερίδας SAPRESS, αφού παρακολούθησαν τον άτυχο για την ομάδα της Κομοτηνής αγώνα κυπέλλου με την ομάδα του Παναθηναϊκού, παραβρέθηκαν μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους στη συνέντευξη Τύπου των δύο προπονητών, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και απηύθυναν από μία ερώτηση στον προπονητή του Πανθρακικού που καλύφθηκε και από το δημοσιογραφικό τηλεοπτικό σταθμό του Άλφα. Το γεγονός από μόνο του συνιστά αξιοσημείωτη επιτυχία, ενώ είναι και η πρώτη φορά που μαθητές σχολικού συγκροτήματος επιχειρούν αντίστοιχο εγχείρημα σε αγώνα τόσο υψηλού επιπέδου.
Η Διαμαντίδου Χριστίνα, αφού επεσήμανε την ανάγκη ο Πανθρακικός να επικοινωνήσει με περισσότερους νέους ανθρώπους και έξω από την πόλη της Κομοτηνής πρότεινε ενδεικτικά την πραγματοποίηση επισκέψεων της ομάδας σε χρονικά διαστήματα χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της ευρύτερης περιφέρειας της Ροδόπης, αρχής γενομένης από τις Σάπες φυσικά, ενώ ο Τσιώτρας Βασίλης ρώτησε τον προπονητή του Πανθρακικού αν είναι εφικτό να συνδυάσει ένας μαθητής το σχολείο με το σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο.
Ο Ισπανός προπονητής του Πανθρακικού Εμίλιο Φερέρα, παρά την απογοήτευσή του από το τελικό αποτέλεσμα, έδειξε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα και την ωριμότητα των παιδιών και έθιξε το ζήτημα της πολιτιστικής διάστασης του ποδοσφαίρου αναγνωρίζοντας την ανάγκη αμφίδρομης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας της ομάδας με την τοπική κοινωνία της Ροδόπης, ζητώντας πίστωση χρόνου για την οργάνωση και σε αυτό το επίπεδο.
Εμείς από τη μεριά μας μείναμε εντυπωσιασμένοι από την κουλτούρα, την παιδεία και την αισθητική του Ισπανού προπονητή αλλά και από τη φιλοξενία της «ΠΑΕ Πανθρακικός» από την αρχή μέχρι το τέλος, γεγονός που καταδεικνύει ότι η βαθμολογική θέση, χωρίς να είναι το μόνο ζητούμενο, δεν είναι τυχαία, καθώς αναδεικνύει ανθρώπους που διοικούν και οραματίζονται το ποδόσφαιρο ως κορυφαίο κοινωνικό γεγονός με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο μεγαλείο του.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.
Υ.Γ. Το συνολικό ακουστικό και φωτογραφικό υλικό της συνέντευξης τύπου θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα και θα αναρτηθεί ομοίως στο blog του σχολείου.

ΚΟΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΛ ΔΕ ΣΑΠΩΝ
+ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ SAPRESS
http://www.gldesapwn.blogspot.com/.

1 σχόλιο:

  1. Το 2ο Λύκειο Κομοτηνής σας εύχεται καλή επιτυχία στο μπλογκ και στην εφημερίδα σας. "Ζηλέψαμε" γιατι ήδη διαγράφετε δημοσιογραφικές επιτυχίες!
    Εχουμε και μεις μπλογκ εφημερίδας, και θα σας προσθέσουμε στα λινκς σύντομα!
    deyterologia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή