Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μπορεί να νομίζουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία ισότητας απαλλαγμένη από ρατσιστικά πρότυπα…Μπορεί να νομίζουμε ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το φύλο στο οποίο ανήκουμε…Μπορεί να νομίζουμε ότι στις μέρες μας δεν υπάρχει το ισχυρό και το ασθενές φύλο…
Είναι έτσι η πραγματικότητα; Θεωρητικά οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να μορφώνονται, να ενημερώνονται, να ψηφίζουν και να συμμετέχουν έμπρακτα στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας. Γιατί όμως οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία στην πολιτική ή αδυνατούν να μπουν σε υψηλόβαθμες θέσεις σε διάφορες εταιρείες; Είναι πολλά τα αίτια που ακόμα δεν έχουμε φτάσει το επίπεδο των γυναικών στις δυτικές χώρες. Ίσως μια απ’ αυτές τις αιτίες είναι ότι δεν είναι αρκετά τολμηρές, αλλά αυτό είναι ένα λογικό αποτέλεσμα, αφού βλέπουν ότι τα σκήπτρα της πολιτικής και της οικονομίας τα κατέχουν οι άντρες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κοριτσιών σήμερα θέλουν να τελειώσουν το Λύκειο, να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και να βρουν μια συμβατική δουλειά, έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στο σπίτι. Ελάχιστες όμως είναι εκείνες που ονειρεύονται να βρουν μια δουλειά μέσα από την οποία θα αναπτύσσονται συνεχώς, ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί η αξία τους. Πώς μπορείς όμως να θέτεις τον πήχη τόσο ψηλά, όταν ξέρεις πως έχεις να ασχοληθείς και με άλλες δουλειές, αφού θεωρούν δεδομένο ότι η γυναίκα θα πλύνει, θα μαγειρέψει και θα φροντίσει το σπίτι. Σίγουρα όταν οι γυναίκες ζητούσαν να αρχίσουν και εκείνες να εργάζονται, έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά, δε σκέφτονταν ότι το μόνο που θα κατάφερναν ήταν να προσθέσουν ακόμη ένα βάρος πάνω τους.
Πώς είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει γίνει και από τους δύο να αποκτά, στο όνομα της παράδοσης, το επίθετο του πατέρα; Γιατί η γυναίκα να μην εμφανίζεται πουθενά και να τα δέχεται όλα αυτά σιωπηλά;
Για να μπορέσουν όμως να αλλάξουν οι καταστάσεις και να υπάρξει ισότητα, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη, θα χρειαστεί οι γυναίκες να απαιτήσουν και να τα αλλάξουν όλα μέσα από το φεμινισμό.
Τι είναι, όμως, ο φεμινισμός και πώς μπορεί να εκφραστεί; O φεμινισμός, λοιπόν, αφορά στις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην κοινωνία και στην ισότητα των δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Όλοι έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και στο σπίτι και στη δουλειά. Ανεξάρτητα από το φύλο, είμαστε όλοι άνθρωποι και οι άνθρωποι διαχωρίζονται σε καλούς και κακούς, σε ευαίσθητους και αναίσθητους και όχι σε άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με το συγγραφέα Τσέρις Κράμερε «φεμινισμός είναι η θεμελιώδης αρχή πως οι γυναίκες είναι άνθρωποι».
Ανέχτηκαν πολλά οι γυναίκες των προηγούμενων γενιών και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Το ότι οι άνδρες χάνουν συνεχώς εδάφη δε σημαίνει ότι οι γυναίκες πως οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να μην έχουν άποψη και βούληση.
Ο κόσμος με το φεμινισμό δε χάλασε, αλλά άλλαξε και αυτό πρέπει να το γνωρίζει και να το πρεσβεύει η κάθε γυναίκα.


ΑΥΓΕΡΙΔΟΥ ΠΕΝΥ
Μαθήτρια Β’ Λυκείου
Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών
Σχολική εφημερίδα SAPRESS
http://www.gldesapwn.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Epitelous kapoios asxolh8hke me emas.. Kata thn gnwmh mou den uparxei isothta anamesa sta dyo fila..An k oloi 8eloun na deixnoun oti k kala h Ellada einai mia xwra sthn opoia eimaste oloi isoi,den einai etsi..k prepei kati na kanoume me auto,alliws den 8a pame pote mprosta..

    ΑπάντησηΔιαγραφή