Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΓΙΟΡΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΠΩΝ

ΓΙΟΡΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ
ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Mία ανατρεπτικά πρωτοποριακή, εποικοδομητικά εναλλακτική στο σύνολό της, γιορτή-θεατρική παράσταση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Γενικού Ενιαίου Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Σαπών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συνεδριακού κέντρου του Δήμου, στις 27/10/2008 και ώρα 9:00 π.μ.

Το τελικό αποτέλεσμα, που ήταν το επιστέγασμα της συλλογικής δουλειάς ομάδας μαθητών και μαθητριών που διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα, στήθηκε και οργανώθηκε με απόλυτη πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών και απέσπασε το παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων όσοι την παρακολούθησαν ( μεταξύ άλλων μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Σαπών Σταυρίδης Ι., το προεδρείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και πλήθος γονέων ). Οι ίδιοι οι μαθητές, επιδεικνύοντας μεράκι και δημιουργική διάθεση, σκέφτηκαν, πρότειναν, προβληματίστηκαν, διαφώνησαν ( αυτή δεν είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας; ) και τελικά κατέληξαν, αποφάσισαν και υλοποίησαν, με πολύτιμους συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες των προσπαθειών τους, τις υπεύθυνες καθηγήτριες-φιλολόγους, Αγγελώνια Πολύμνια και Καλιακούδα Αικατερίνη και τους Ουζούνη Θανάση και Τάκου Εύα που έδωσαν χρώμα, εικόνα και ήχο στην παράσταση.

H βασική ιδέα ήταν η σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν, η σχέση του χθες με το σήμερα. Η νέα γενιά που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ως εκφραστής μιας σύγχρονης ζοφερής πραγματικότητας στην παλέτα των χρωμάτων που δεν είναι της απολύτου επιλογής της, η γενιά των emo, με αφορμή μια δημοσκόπηση της τηλεόρασης του Σκάι, αναρωτιέται για τη σημασία των εθνικών επετείων, ανασύροντας μνήμες από το ένδοξο παρελθόν και την ιστορία και έννοιες, όπως αυτοθυσία, ηρωισμός, αυταπάρνηση, με οδηγό την πατρίδα στο μεγαλείο της.

Μπροστά στους παρευρισκόμενους, με ελάχιστα λόγια και περισσότερη κίνηση, με υποβλητική μουσική επένδυση επιλεγμένη από τους ίδιους τους μαθητές, παρουσιάστηκαν σκηνές που παραπέμπουν στα σκληρά, σκοτεινά χρόνια, όπου οι άνθρωποι πέθαιναν και θυσιάζονταν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

…Η σκηνή ξαφνικά γέμισε με αστραφτερά αστέρια, μικρά και μεγάλα, ως καθολικό αίτημα για διεκδίκηση και αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Η σύγχρονη νέα γενιά που οργίζεται και αγανακτεί, γιατί οι μεγάλοι της υποσχέθηκαν το κλειδί του παραδείσου, στήνει και γκρεμίζει το τείχος της ντροπής, το τείχος του Βερολίνου που συμβολίζει το διχασμό και τα συμφέροντα των ολίγων ισχυρών του πλανήτη.

Η Ελλάδα, σταθερή παρουσία στη σκηνή, μονολογεί, για τη πάθη και τα αναρίθμητα βάσανά της. «Θα το αντέξουμε και αυτό παλικάρια…Μπορούμε πάλι και καλύτερα, όποτε χρειαστεί…»

Το χαμόγελο των παιδιών και το ιδρωμένο μέτωπό τους, μετά το τέλος της παράστασης, μένουν αναλλοίωτα βαθιά χαραγμένα στην καρδιά μας από μια χούφτα παιδιών που διατυμπανίζουν το πνεύμα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στην πράξη, στην κορύφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αφορμή μια σχολική γιορτή-παράσταση που προκάλεσε αίσθηση και έφερε έναν αέρα ανανέωσης στη φιλόξενη μικρή κοινωνία της κωμόπολης των Σαπών.

Κλείνοντας κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούν τα ονόματα των παιδιών που πρωταγωνίστησαν το καθένα με το δικό του τρόπο: Δημοπούλου Αντιγόνη ( Ελλάδα ), Παρσαλίδου Ελπίδα, Μούρου Eιρήνη, Κιουρτζίδου Ιλόνα, Kιουρτζίδου Ελίνα ( γυναίκες στην Κατοχή ), Μουχταρίδου Βάγια ( κοπέλα Αντίστασης-βασανιστήρια ), Μπανταλίδης Κώστας ( καταδότης ), Πεντερίδης Γιώργος, Κασέρης Μιχάλης, Καραμήτσιος Χρήστος, Λαφτσής Βασίλης, Θεοδοσάκης Γιώργος ( φαντάροι στην Πίνδο ), Στίγκα Γεωργία, Αυγερίδου Πένυ, Μιχαηλίδου Λίλια ( emo ), Κοτρανίδης Νίκος ( εφημεριδοπώλης ), Μαυροπούλου Βαρβάρα ( δημοσιογράφος )


ΚΟΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΛ ΔΕ ΣΑΠΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου