Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΔΑΔΙΑ ΕΒΡΟΥ







Μια πετυχημένη περιβαλλοντική εκδρομή πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες ΓΕ.Λ.Δ.Ε. Σαπών το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στο δάσος Δαδιάς Έβρου. Η ημερήσια εκδρομή οργανώθηκε στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων του σχολείου και από κοινού με το τοπικό τμήμα του Οδηγισμού Κομοτηνής (Σ.Ε.Ο. Κομοτηνής ).
Μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,συνοδευόμενοι από καθηγητές και την διευθύντρια , είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στο εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς , Λευκίμης Σουφλίου από αρμόδιους του φορέα διαχείρισης πάνω σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, να ξεναγηθούν στο δάσος , να παρατηρήσουν τα αρπακτικά πουλιά …και να αναζητήσουν μανιτάρια.



Η κ. Βάλια ενημερώνει την ομάδα, για μια πρώτη γνωριμία με το περιβάλλον του δάσους της Δαδιάς.


 
 
Μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν με προσοχή…


Οι εντυπώσεις γράφτηκαν στο βιβλίο επισκεπτών.


Η ομάδα έτοιμη για δράση


Η ομάδα αναζητά τα αρπακτικά πουλιά με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια.


 


…και η πετυχημένη αναζήτηση μανιταριών έφερε φωτογραφίες .



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η περιοχή


«Το δάσος της Δαδιάς ήταν ανέκαθεν ο σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά . Σήμερα αναγνωρίζεται σαν ένα από τα ελάχιστα φυσικά αποθέματα άγριας πανίδας στην Ευρώπη , λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί. (36 είδη ημερόβια αρπακτικά πουλιά από τα 38 ευρωπαϊκά είδη) και τελευταία αποικία του μαυρόγυπα στην Ελλάδα. Το πάρκο βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο νομό Έβρου , στο σταυροδρόμι δυο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου , της Ασίας, και της Ευρώπης.
Ο επισκέπτης συναντά μια εκπληκτική εναλλαγή τοπίων , καθένα από τα οποία αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά μοναδικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η συνεχής εναλλαγή ώριμων δασών , λιβαδικών εκτάσεων με βράχια , μικροκαλλιεργειών με πλούσιους φυτοφράκτες , ποταμιών , χειμάρρων και ανοικτών γέρικων δρυοδασών , σχηματίζουν το ανάγλυφο της εικόνας που παρουσιάζει η σημαντική προστατευόμενη περιοχή.
Η ανάγκη προστασίας της περιοχής κρίθηκε αναγκαία στα τέλη του 1970 όταν τότε προβλέπονταν εντατικές βασικές εργασίες που θα έφερναν αρνητικές επιπτώσεις στους βιότοπους των αρπακτικών πουλιών όπως ο μαυρόγυπας , ο θαλασσαετός και ο γυπαετός . Το 1979 η διεθνής ένωση για την διατήρηση της φύσης και των φυσικών πόρων και το παγκόσμιο ταμείο για την φύση WWF χρηματοδότησαν μια μελέτη αξιολόγησης της περιοχής με τον ορνιθολόγο Hallmann . Το δάσος κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή το 1980 με τον νόμο 360/76. Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στον Ελληνικό κατάλογο NATURA 2000 ».


Τα ανθρώπινα λάθη στο δάσος της Δαδιάς.
  1. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στις γειτονικές καλλιέργειες και η απόρριψη των άδειων φιαλών μέσα στην κοίτη του ποταμού δηλητηριάζει τα νερά των γύρω ποταμών .

  2. Τα ζαρκάδια κάποτε αφθονούσαν παντού. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα εξαιτίας της συνεχιζόμενης λαθροθηρίας και σε μερικές περιοχές έχουν εξαφανιστεί.

  3. Η εξόντωση με δολώματα των αποκαλούμενων «επιβλαβών» , όπως λύκοι και αλεπούδες ήταν πολύ διαδεδομένη στο παρελθόν και παρ’ όλο που έχει απαγορευθεί συνεχίζεται και σήμερα. Πολλές φορές τα θύματα είναι και τα αρπακτικά πουλιά που παθαίνουν πολλά μαζί τρώγοντας ελάχιστα από τα κουφάρια των δηλητηριασμένων ζώων.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου